Dansen, zingen, muziek is goed voor ons!

Dansen, zingen, muziek is goed voor ons!

Waarom is dansen, zingen en muziek zo goed voor ons.

Tijdens de speakercorner op 23 mei j.l. in Wezenlandenpark in Zwolle heb ik kort iets vertelt. Er zijn natuurlijk heel veel artikelen over verschenen en ook wetenschappelijke onderzoeken bevestigen het waar het veel gedetailleerder beschreven is.

Dansen is een aangeboren vermogen van de mens, de eerste kennismaking met bewegen, nog eerder dan het woord’: een uitspraak van Rolando Torro, de grondlegger van biodanza.

Denk hierbij aan het eerste ritme van je eigen hart en het horen kloppen van het hart van je moeder. Ook als troost of voor het plezier wordt de baby gewiegd of toegezongen: dat is al een zachte dans.

Dansen is een universele taal.; overal ter wereld en van alle tijden. Net als muziek. Hierdoor geeft het kansen om nieuwe mensen te ontmoeten zonder te hoeven spreken. Ik zie het al bij het oefenen van de flashmob; die door heel het land gaat: We dansen door… (Dance Encore). Ik ontmoet hierdoor allemaal nieuwe, leuke, bewustzijnde mensen. Hoe leuk en fijn is dat!

Wat gebeurt er nu met dansen en de muziek. Er is een verbinding met beide hersenhelften, er ontstaat een harmonie. En harmonie is een behoefte van elk mens. Er ontstaat een beweging in het lichaam, waarbij je emoties kunt uiten: bij zachte intense muziek of teksten die jouw gevoelens weergeven, of actieve muziek om jezelf weer vrolijker te maken en in je eigen lijf te komen. Alles is hierbij oké voor jou op dat moment. Bij actieve dans/muziek krijgt het lichaam het lekker warm en is er een aanmaak van dopamine en endorfine. Dopamine beïnvloed 3 grote lijnen communicatie routes in je brein: de bewegingscontrole, het denken/denkprocessen om doelgericht te kunnen handelen, emoties en motivatie. Endorfine heeft invloed op gevoelens van trots zijn, optimisme, je fijn voelen.

Het gebruik van stem, van in het begin schuchter naar steeds meer volume en uitbundigheid, heeft een positieve invloed op jouw overtuigingskracht : je stem laten horen! En dat is weer positief om aan te geven wat jij belangrijk vindt.

Dansen, muziek en zang haalt je uit het denken en brengt je zo meer naar je gevoel, je lichaam; samen met de beweging die ontspanning oplevert, is het goed voor je immuunsysteem.

Er zijn 5 voordelen van samen dansen, muziek maken en samen zingen:

  • het ontwikkelen van creativiteit door het samen werken van beide hersenhelften
  • verbinding met jezelf door het kunnen uiten van emoties. En verbinding met anderen, want de ‘grenzen’ tussen leeftijd, ras, gender vervallen.
  • je krijgt meer zelfrespect en daardoor meer zelfvertrouwen
  • het verbetert je gemoedstoestand; kort gezegd ‘je wordt blijer’. Doordat je o.a. al dansend, zingend, musicerend de tijd vergeet.
  • het vertraagt de veroudering van je hersenen ( zie hier ook de colleges van Eric Scherder)

Dus…. dans – zing – maak muziek of luister naar muziek. En vooral… waar het kan… doe het samen.

 

Los  

dans en weet dat je bestaat

dans en dans op hete kolen

dans de gaten in je zolen

dans tot de planeer vergaat

dans als alles is gezegd

dans tot je de tijd vergeet

dans zoals je ademhaalt

dans tot je de weg weer weet

dans om nooit meer stil te staan

dans de sterren en de maan

dans de bomen en het bos

niets meer vast en alles los

Ingmar Heytze


Reageren is niet mogelijk.

Facebook User Timeline

Close