Wat is Biodanza?

Wat is Biodanza?

Biodanza betekent letterlijk levensdans en is een systeem van heelwording, gezondheid en persoonlijke groei en integratie.

De dans zet je in beweging door middel van muziek en het ritme. De lessen creëren ruimte om in contact te zijn met je lichaam, om spanningen los te laten en je levenskracht te ervaren.

De oefeningen stimuleren namelijk het gevoel te leven en intens te genieten van elk moment. Verbinding is een belangrijk onderdeel van biodanza. Verbinding met je eigen gevoelens en emoties, met de mensen om je heen, met de natuur en met je levensenergie. Met behulp van de vijf lijnen opent biodanza je vermogen om je talenten tot volle bloei te laten komen.

Biodanza werkt met 5 lijnen

Vitaliteit: Het leven energiek tegemoet treden.
Affectiviteit: Tederheid en respect in het geven en ontvangen van liefde en in contact zijn met de ander en alles wat leeft om je heen.
Creativiteit: Je creatieve vermogens aanspreken. En in je bewegingen expressie geven aan jouw gevoelens en wie jij bent.
Seksualiteit: Het ervaren van verlangen, genieten en plezier beleven in je eigen sensualiteit.
Transcendentie: Het uitstijgen boven je ego om hogere niveaus te bereiken van integratie met de mensheid, de natuur en de kosmos.

Beweging vanuit het hart

De dansen en oefeningen leren je dat je intens kunt genieten van elk moment in je leven door de vijf lijnen te beleven en daardoor ontstaan processen van heling. Met behulp van muziek vertaal je emoties en gevoelens in bewegingen. Hierdoor voel je je fitter en ervaar je verlangen en plezier in het leven. Je ontdekt de schoonheid van jezelf, de anderen en het leven. Ook word je aangemoedigd je creatieve vermogens aan te spreken, je gevoelens van liefde en respect te uiten en te beseffen dat je niet alleen in het leven staat.

Dit doen we op de klanken van o.a. salsa, jazz, pop, klassieke, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse muziek. Hierdoor kom je op een ongedwongen manier weer in contact met jezelf, de ander en de groep. Het eerste deel van de les is actiever, vitaler met ritmische muziek en het tweede deel is meer ontspannen met rustigere muziek. Je hoeft hiervoor geen danspasjes te kennen of mooie bewegingen te maken, je danst vanuit jouw gevoel en wat er in dat moment in jou leeft, in het moment van ‘hier en nu’. In biodanza noemen we dat ‘vivencia’: intense beleving in het hier en nu.

Wat zijn de effecten van Biodanza?

“Je moed en je verlangen om te leven nemen toe. Je relaties met partners, vrienden en ouders verbeteren. Je krijgt meer toegang tot liefde. Je creatieve vermogens nemen toe. Je hebt meer energie voor je werk en je studie. Je bent tevreden met jezelf en ziet de kwaliteit van je leven toenemen.”                    Rolando Toro, oprichter

Genieten van het leven

Al na één les zijn voor de meeste deelnemers duidelijke effecten merkbaar, soms zelfs blijvend. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, durven meer te genieten van het leven en hebben meer energie. Ook wetenschappelijk onderzoek heeft gunstige effecten van biodanza aangetoond. Het versterkt het immuunsysteem, het zenuwstelsel, het functioneren van alle organen en creëert een nieuwe verbondenheid met je lichaam. In Engeland worden biodanza-workshops gegeven als aanvullende medische therapie bij een groot aantal ziekten en klachten, waaronder stress, depressiviteit, astma,  kanker, impotentie en frigiditeit.

Biodanza is gebaseerd op vivencia’s die teweeggebracht worden door middel van dans, zingen en ontmoetingssituaties in een groep.

Biodanza is deelnemen aan een nieuwe manier van leven, vanuit intense persoonlijke vivencia’s, die door middel van dans en ontmoeting teweeggebracht worden. Het is onmogelijk biodanza cognitief te begrijpen. Alleen door het te leren kennen door te doen, kunnen we de werkelijke betekenis ervan omhelzen.

De beste en enige manier om biodanza te ervaren is een avond of introductie van meerdere lessen achter elkaar te volgen.

Het ontstaan van biodanza

Biodanza is in de zestiger jaren opgezet door de Chileense psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro, vanuit de biologie en de menswetenschappen. Er wordt naar verwezen als ‘de poëzie van de menselijke ontmoeting, gebaseerd op de sociologie van welzijn en geluk’.

In Zuid-Amerika is deze dansvorm erg populair. Inmiddels is biodanza over de hele wereld verspreid. Er zijn nu opleidingen tot biodanza-docent in bijna alle Europese landen. In Nederland zijn er al 200 groepen en 5 opleidingsscholen.

Wie kan het nog beter vertellen dan Rolando Toro zelf (overleden op 16-2-2010), wat biodanza is.

 

Facebook User Timeline

Close