Biodanza in deze tijd

Biodanza in deze tijd

Biodanza is een levenskunst, vanuit zijn betekenis dans het leven

Hoe leven we op dit moment? Het is een bijzondere tijd waarin we ons anders bewegen dan 5 maanden geleden, toen half maart een intelligente lock-down werd aangekondigd i.v.m. het Covid-19 virus.

Een heftig, onbekend virus; waarvan ondertussen de wetenschappers meer weten. Maar elkaar daarin ook tegenspreken. Er zijn veel maatregelen en richtlijnen gegeven die het leven van velen veranderd hebben. Zowel op het gebied van werk, persoonlijk welbevinden van lichaam en geest. Ondertussen ‘weet’ ik niet altijd meer wat waar is vanuit alle berichtgevingen en heb ik vele vragen. Wat ik wel weet dat ik wil leven in een gezonde maatschappij, zonder angst, zonder giftige stoffen en in vrijheid met respect en compassie naar de ander. Leven vanuit mijn hart, volgen wat ik ten diepste voel en met gezond verstand. En dat is soms een hele kunst in deze tijd met zoveel meningen en bepaalde beperkingen om mij heen.

Omgaan in de huidige, onrustige wereld vraagt veel van je als mens. Bij mij komen dan steeds de 3 vragen binnen biodanza op: Waar wil je wonen (zijn)? Wat wil je doen? Met wie wil je zijn?  Welke antwoorden vind ik op dit moment dan in het systeem van biodanza. Een systeem waarbij veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan door Rolando Toro; en dat de laatste jaren door nieuwe onderzoeken regelmatig bevestigd worden.

Ik kan natuurlijk niet op alles in gaan, maar t.o.v. de richtlijnen die het RIVM/VBN van ons vragen, heb ik een aantal overdenkingen.

Hoe houd je de 1,5 afstand die men nu vraagt? Terwijl bij de dansen juist veel contact is met handen geven in de kring, dansen in kleine groep en twee-tallen of strelingen. Of bij ontmoetingen elkaar de handen geven of omhelzen. Juist contact is voor een mens belangrijk voor de gezondheid: bij aanrakingen worden een aantal hormonen aangemaakt zoals oxytocine, ook wel het knuffel of gelukshormoon genoemd. Binnen de de les kan het wel als de docent dat belangrijk vind voor de choreografie. En gelijktijdig vraagt het afstemming, feedback. En dat afstemmen is iets wat binnen biodanza altijd heel belangrijk is en wat we elke keer weer ‘oefenen’: richting jezelf (wat wil ik aan contact op dit moment en durf ik dat aan te geven) en richting de ander (kan ik goed de lichaamstaal lezen van de ander en in respect daarmee zijn als hij/zij geen contact wil in dit moment). Zo kunnen we dansen op afstand met iemand die dat wenst en dan toch in verbinding met elkaar zijn. En dat kunnen we op een creatieve wijze doen.

Hoe ga je om met verkoudheid/koorts en mogelijke covid-besmetting? We volgen de richtlijnen: heb je de genoemde klachten, dan blijf je thuis. En we volgen de algemene hygiëne afspraken: vooraf handen wassen en hoesten/niezen in je elleboog. En er is een goed ventilatiesysteem in de zaal. Het gaat eigenlijk allemaal om immuniteit. Niemand wil eigenlijk ziek worden of expres een ander ziek maken. Het gaat hier ook om de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Biodanza gaat ook over gezond leven; bewegen is gezond, je lichaam maakt dan allerlei hormonen aan die goed zijn voor je systeem. En als je op tijd rust neemt weer andere; zo herstellen je cellen en komt je lichamelijke systeem in balans. Ook is je psychische gezondheid belangrijk; wat je voelt en wat je denkt heeft effect op je lichamelijke gezondheid; alles is 1. Binnen biodanza wordt gesproken over vitaliteit: waarbij het gaat om gezondheid, levenskracht en vreugde. Hoe zorg je goed voor jezelf? Is er een goede balans tussen inspanning en rust, eet en drink je datgene wat goed voor je lichaam is. Het gaat er ook over of de omgeving goed voor je is; niet alleen de plek waar je woont maar ook jouw omgang met de natuur om je heen. Wij mensen zijn immers ook natuur en alles is met elkaar verbonden. Allemaal vragen, gedachten, gevoelens die we in de dans tegen komen; vanuit vitaliteit en affectiviteit. En daarmee dansen we al heel lang en gaan daar zeker mee verder.

Leven is een kunst, dansen is jouw eigen kunst. Daarom vind ik het heerlijk dat we weer samen kunnen dansen, bewegen in het hier en nu. Elkaar ontmoeten en met elkaar verbinden, vanuit het hart en met de ogen.

Dans met je hart en je voeten zullen volgen.

 


Reageren is niet mogelijk.

Facebook User Timeline

Close