NIEUWJAARSTIJD

NIEUWJAARSTIJD

 

Lieve dansers,

Hoe kan je samen-dansen als de C-crisis groter is en langer duurt dan we eerst dachten?
De afgelopen maanden heb ik geen nieuwsbrief geschreven doordat ik even stil viel… wat nu… hoe verder dansen in oktober toen er weer een stop op kwam door een tweede lockdown, met bijzondere richtlijnen voor het dansen. Gevolgd door een lock-down tot 19 januari.
Het was een bijzonder jaar met veel veranderingen en aanpassingen in ons dagelijkse leven. Alles wat eerst vanzelfsprekend was in contact met de ander en vooral bij het dansen, is nu heel anders geworden.
Als ik zo terugblik op het afgelopen jaar waren een aantal dansers net gestart met een introductiecursus in maart toen de eerste lock-down kwam. Best schrikken… wat nu? Hoe kan je wel dansen en bewegen, wat zijn de mogelijkheden.

Er werd bij mij een beroep gedaan op de intentie van biodanza; dans je leven. Door niet te (mogen) dansen met en in de groep voelde ik des te meer de kracht van biodanza in al zijn 5 lijnen! Met een soort van verbazing/verwondering merkte ik nog sterker dat Rolando Toro al zoveel beschreven had en uitgewerkt in zijn wetenschappelijke theorieën en in de dansen wat mensen begonnen te missen. Wetenschappelijke onderzoeken beschreven dat nogmaals. Hoe belangrijk is het voor ieder mens: het elkaar mogen aanraken, omhelzen, nabijheid bij lief en leed, plezier in samen bewegen. Bij gelijkgestemden zijn. Het belang van vitaliteit, gezondheid, bewuste voeding en levensstijl, in verbinding zijn met je omgeving/de natuur en de kosmos. Je emoties zoals spanning, angst, boosheid, blijheid, je hele ‘zijn’ kunnen uiten in expressieve dansen.
Hoe ga ik om met vloeiendheid, het bewegen in het midden, uit de polariteit blijven en wel mijn eigen mening vormen. Wat is waar, hoe informeer ik mij, wat is waarheid, wat zijn mijn waarden en normen. Hoe wil en kan ik daar uiting aan geven in volle respect en liefde naar anderen. En daar ben ik nog steeds regelmatig mee aan het stoeien.

Thuisdans, van binnen naar buiten en weer naar binnen

Ik vond de vorm, samen met de groep dansers, in de thuisdans via een eigen whatsapp groep; een wekelijks lichtpunt van verbinding. Vlak voor de zomer hebben we nog een aantal keren het buitendansen mogen ervaren; fijn om elkaar te zien, in contact met elkaar te dansen in de natuur, net even buiten Zwolle. Dat deed ons allen zo goed.
Na de zomervakantie konden we weer in De Bolder dansen; in afstemming in contact van nabijheid of toch liever iets afstand. Fijn was het om nieuwe dansers te begroeten en toekomstige dansers die graag willen komen kennismaken als de maatregelen niet meer gelden. Ik was eerst optimistisch… vast wel in november…. januari?

Dansen met 1,5 meter:
Helaas in oktober/november weer een stap terug: eerst weer thuisdans gedaan met daarna nog 5 lessen t/m kerst in De Bolder: in 2 vakken op afstand dansen en elkaar wel zien, elkaars energie voelen, elkaar in dansen stimuleren en zo toch verbonden met elkaar zijn. Zeker wennen en het bracht ook een dieper laag in contact met het diepere jezelf; waar antwoorden ontstonden die we niet vooraf bedacht hadden. En we genoten, hadden plezier. We zagen elkaar en stuurden door de lucht onze liefdevolle aandacht en omhelzingen. We dansten onze liefde voor het leven en het licht.
En nu?… tot 19 januari is alles nog dicht. Behalve mijn huiskamer!
Ik ga voor de eerste 3 weken weer thuisdans aanbieden; even een moment van bezinning voor mijzelf bij het maken van de les; momenten om me meetelaten nemen in de veelheid van muziek en de diepere mogelijkheden daarin om me te uiten én te verbinden met mijn levensenergie en liefde voor het leven in al haar aspecten. Zo velen hebben al gevoelens en gedachten geschreven in prachtige teksten en muziek. En dat weer te mogen delen met de groep.
En dan?… ik hoop zo dat we weer in de zaal kunnen dansen of het nu wel of niet biodanza mag heten, elkaar zien, samen dansen is al zo wezenlijk. Ik hoop dat nieuwe dansers ook de moed hebben om te komen, als de richtlijnen en zaalgrootte het toelaat.

Ik heb er vertrouwen in dat we weer kunnen dansen, omhelzen, wezenlijk contact kunnen maken. Ik wens jullie, in deze stille tijd, voor het nieuwe jaar veel liefde en verbinding. Koester jezelf, zorg goed voor jezelf met alle vitamines die er zijn. En voeg daar vitamine P toe, van plezier; doe vooral waar je plezier aan beleefd van buiten wandelen tot muziek luisteren, van een warme douche tot omhelzen van wie je lief hebt, van lachen tot koken van een lekkere maaltijd met vrienden, schommelen met je kinderen of kleinkinderen. Want bij alles waarbij je glimlacht… glimlachen al je cellen… en dat is goed voor je 🙂

Heb het leven lief, is mijn wens voor jou en daar dansten we afgelopen maand al mee. En daarmee kan je altijd dansen. Liesbeth List zingt daar prachtig over!

https://www.youtube.com/watch?v=NqM-GeDpdvI&list=RDNqM-GeDpdvI&start_radio=1
Nieuwsbrief 3 januari.


Reageren is niet mogelijk.

Facebook User Timeline

Close