Blogs

Zenuwcellen die vuren activeren hun buren – Eric Scherder

In onderstaande video’s vertelt hij over de werking van muziek en dansen, zingen in het brein. De eerste is wat meer wetenschappelijker ( uit de Nacht van de wetenschap). Hij laat het mooi in beelden zien.

De tweede video laat hij enthousiast zijn waarom het zo belangrijk is dat er in het onderwijs muziek en dans gegeven wordt.

Hij  legt op een inspirerende wijze uit wat er ook gebeurt bij Biodanza.

Nieuwsbrief januari 2019

In deze nieuwsbrief van januari wil ik  wat vertellen over wat kleine veranderingen in de organisatie van Biodanza in Zwolle en over het thema van de maand januari.

Het thema: wat gaat het jaar voor jou ontvouwen?

Het nieuwe jaar is weer begonnen en rondom de jaarwisseling gaan allerlei wensen rond: per kaart, foto’s en berichtjes op multimedia. Persoonlijke wensen. Moment van vooruitblik: heb je goede voornemens? Wat is anders dan vorig jaar? Wat wens je nu precies aan geluk aan de ander of voor jezelf?

Ik las dat eigenlijk dat het om verlangen gaat… verlangen om dingen anders te doen. Of juist te blijven doen als je er tevreden mee bent? Wat zijn gewoontes die je wil veranderen? Dat gaat niet in 1 keer, hahaha hoor net op de reclame dat dit in kleine stapjes gaat. Volgens mij weet iedereen dat wel, ook al willen we vaak sneller of anders. Heel optimistisch. Er is een mooie spreuk over een optimist: dat is iemand die het leven als een dans ziet, als een chachacha,  2 stappen vooruit en 1 achteruit.

Jaaaa het leven is een dans, dat kan je (ook) vinden in Biodanza, dat dans van het leven betekent. Maar dan zonder vaste stappen/pasjes, waarbij  de beweging altijd voorwaarts is of even op de plaats om tot rust te komen, te dromen over je verlangens. Dit je en dit later weer te dansen. De biodanzalessen zijn als een proces dat voortwaarts en verdiepend gaat. In ieders eigen tempo. En wat dat allemaal gaat brengen…. Is net als een nieuwjaarsrolletje….. het ligt nog als een geheim verborgen, verborgen in jouw eigen potenties, het is er dus al.

In de dans word je uitgenodigd te dansen wat er is en zichtbaar mag worden. Het effect is dat je je vitaler gaat voelen. Vitaliteit gaat over energie, actie, levenskracht, plezier, zelfvertrouwen. Daarbij is het ook balans vinden tussen actie en rust, op tijd ontspanning nemen; waardoor je een harmonie in jezelf kunt vinden. Van waaruit je aan jouw verlangens expressie kan geven. Waarbij de muziek de inspirator is en de groep een veilige bedding. In welke balans ontvouwt het jaar voor jou? En in januari starten we dansen van verlangens, in de lijn van vitaliteit.

Als een groep langer samen danst is deze veilige bedding belangrijk om een dieper proces in te gaan. In onze groep BiodanzainZwolle is dit heel organisch de laatste maanden al ontstaan. Er is een vaste groep dansers en geen instroom van nieuwe dansers.

En hiermee kom ik tot wat wijzigingen in de organisatie. M.i.v. januari wil ik elke eerste maandag van de maand de groep openstellen voor nieuwe dansers en voor bekende danseres die eenmalig mee willen dansen. Of neem dan eens een vriend, vriendin, partner of collega mee. Hierbij is het volgende filmpje vast wel uitnodigend. https://www.youtube.com/results?search_query=colin+gaat+naar+biodanza+

Daarna kan gekozen worden het thema mee te dansen, waarbij we als groep meer het proces van persoonlijke ontwikkeling in gaan. Deze drie maandagen is de groep dan gesloten.

En er zit nog iets anders in ‘de pen’, waarover ik deze maand hopelijk meer kan vertellen.

Warme dansgroet,

Anneke Blokzijl