Seksualiteit: je levensenergie

Seksualiteit: je levensenergie

De lijn van seksualiteit

In haar ruimste betekenis is seksualiteit de verzameling van speciale eigenschappen, die het mannelijke onderscheiden van het vrouwelijke in fysiek en emotioneel opzicht. Bij mensen wordt seksualiteit geassocieerd met genot. Daarbij is het een manier van ‘zijn’ en van ‘groeien’, het omvat ons hele wezen van ons ontstaan tot onze energie om te leven.

Eigenlijk is seksualiteit nog veel meer: het is genieten, plezier, seksueel genot, voortplanting, seksuele relaties, vreugde kunnen ervaren via de zintuigen, het vermogen te geven en te ontvangen van contact en aanrakingen.

Seksualiteit en sensualiteit horen bij ieder levensaspect; een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. De eerste strelingen en koesteringen ontvingen we al als baby, kind zijnde. Door cultuur, je opvoeding en eigen ervaringen en gedachten, is er vaak op seksualiteit een bepaalde lading (onderdrukking) komen te liggen; van iets wat niet passend is of lichtzinnig.

Terwijl seksuele energie een levensenergie is met een sterke motivatie om te leven. Dat zich uit in: een impuls van voortplanting, creatie in werken en energie tussen man-vrouw of man-man of vrouw-vrouw.

Seksualiteit begint bij het ontdekken van verlangen en plezier en het wakker maken van het vermogen te genieten in ons zelf.

Bij seksualiteit gaat het ook om genieten van dagelijkse genoegens zoals een lekker warm bad, het uitkiezen en proeven van voedsel, een ontspannende massage, met blote voeten in het gras lopen, de zon op je huid voelen, enzovoort.

In biodanza ontdek je dat het lichaam vriendelijk en teder is, dat het een prachtige harmonie bezit, dat het weelderig is en mooi van zichzelf. Dat je mag en kan genieten van jouw bewegingen. De dansen stimuleren bewegingen en gewaarwordingen, die te maken hebben met levensenergie en seksuele identiteit.

Er zijn dansen bv. Zuid-Amerikaanse passievolle muziek (samba, tango) die bijdragen door spontane bewegingen om je eigen plezier in de dans te ervaren en dit helpt het overwinnen van seksuele onderdrukking en schuldgevoelens.

Er zijn oefeningen van contact en streling en liefkozingen. Ze wekken de bronnen van verlangen tot leven en helpen het onderdrukken van seksuele gevoelens te overwinnen (o.a. stoornissen als impotentie en frigiditeit) en helpen verdedigingspantsers op te lossen. Ze laten je weer kennismaken met het genotvolle in het leven. Hiermee vindt erotisch- affectieve integratie plaats en versterking van seksuele identiteit. Al deze gevoelens worden wel wakker en bewust gemaakt, maar niet speciaal uitgeleefd in de lessen.

Daarom vraagt het veel veiligheid en zorgzaamheid om deze kwaliteit weer wakker te maken en te integreren in het leven. Binnen deze zorgzaamheid is er vooraf aandacht voor de identiteit, de kennis van jezelf en wat je wilt. Identiteit is een veilige haven, vanwaar je kan vertrekken en weer kan terugkeren. De facilitator zorgt voor een veilige omgeving; waarbij jijzelf en ook de groep een verantwoordelijkheid hebben om het voor iedereen veilig en respectvol te houden.

Toegang hebben tot het vermogen plezier te hebben, te genieten en het kunnen voelen van verlangen, is essentieel om gezond en gelukkig te kunnen zijn.

Facebook User Timeline

Close