Transcendentie: alles is verbonden

Transcendentie: alles is verbonden

De lijn van transcendentie.

Transcendentie heeft betrekking op de natuurlijke menselijke functie van essentiële verbinding met alles wat bestaat: mensen, dieren, planten en mineralen, met het kosmische geheel. Transcenderen is een begrenzing overstijgen.

Als pasgeborene is er al sensatie van harmonie en welbehagen, m.n. in relatie tot de moeder en de omgeving. En we hebben allemaal wel eens ervaringen van momenten in de natuur of met anderen, dat de grenzen lijken te vervagen, een droom werkelijkheid wordt. Een moment van tijdloosheid, opgaand in het moment.

Het woord ‘trance’ stamt uit het Latijnse werkwoord ‘transire’: overgaan, zich verplaatsen, van de ene staat naar de andere staat gaan. Hedendaags gezegd ‘een verandering van de staat van bewustzijn’.

Het is een staat waarin het ego stil is. Het is een overgang naar een terugkeer naar de oerstaat, de bron. Je kan je verbinden met je oorsprong, waar alles in potentie aanwezig is. Je ‘herschrijft’ de psychische en biologische omstandigheden van de kindertijd. Dit heeft een herstellend effect.

Trance-ervaringen stellen iemand in staat zich over te geven aan het grote geheel. Je bent immers minder in het bewuste. Daarbij is er sprake van een vertragen van de tijd, een soort tijdloosheid. Er is een intrinsieke trance bij het in slaap vallen en prettige dromen, de versmelting van geliefden en seksuele extase, mystieke trance met gevoelens van volledigheid en emotioneel en fysiek welbevinden, verminderde gewaarwording van de lichamelijke grenzen (bv. bij een massage of meditatie).

Er kunnen ervaringen zin van verbinding voelen met de natuur en de kosmos, het grote geheel. Verbinding voelen met een ander, een samensmelten, vanzelfsprekende harmonie en zielsverwantschap, wederzijdse identificatie.

Er kunnen ervaringen zijn van een tijdvertraging door het dansen met gesloten ogen, waarbij diepe gevoeligheid optreedt; langzaam en in harmonie waarbij de persoon zich overgeeft aan het  ‘zichzelf’ zijn en ineens een muzikaal medium wordt. Je ‘bent’ de muziek, bv zoals de Derwisjdans.

Bij mystieke ervaringen is een diep ervaren van God/AL dat de grenzen tussen buiten en binnen laat verdwijnen. Verleden, heden en toekomst worden verenigd in een eeuwigheid. Dit wordt ook wel kosmische ervaring, kosmisch bewustzijn genoemd.

De oefeningen en ceremonieën van transcendentie bij biodanza hebben een herstellend effect; angst en onrust verdwijnen, er is een diep lichamelijk welbevinden en gevoel van volledigheid van harmonie en liefde voor het leven.

Er is een effect van sterke parasympatische activering, door de diepe rust, door het oplossing van lichamelijke spanningen, waarbij de ademhaling harmoniseert. Dit strekt zich uit naar de huid die uiterst gevoelig wordt. De zintuigelijke waarneming wordt over het algemeen heel gevoelig (zien, reuk, gehoor). Hierdoor ontstaat organische vernieuwing, wat de gezondheid bevorderd.

De overmoed van het ego verdwijnt, het maakt meer JIJ ; je bent stralender. Er is een nieuw, ander bewust zijn, een nieuwe gevoeligheid naast die er al is/die je hebt, je ervaart harmonie en liefde. Daarna communiceer je anders, ziet elkaars schoonheid en je neemt de wereld om je heen in kleuren, geuren en geluiden anders waar. Er ontstaat een dynamiek van het goede, de ‘sense of life’.

Binnen de biodanza wordt zorgvuldig omgegaan met transcendentie. Er is altijd sprake van een rustige opbouw in de oefeningen, een veiligheid in de groep, waarbij de identiteit een veilige haven is. De oefeningen worden stapsgewijs aangeboden: b.v. het segment van de nek waarbij je het hoofd langzaam draait, oefeningen van vloeiendheid in 2-tal, meditatie in de natuur, strelingen van het gezicht, de wiegende cirkel, generatieve houdingen, dansen van de engel, compacte groepen. Op een hoger niveau zijn er oefeningen als ritmische trance, koor van het goddelijk riet. Er zijn ook oefeningen in de natuur, waardoor de buitenwereld nog sterker met de vijf zintuigen wordt waargenomen

 

Walk as if you

kissing the earth

with your feet

Tich Nhat Hanh

 

bron: monografie Anneke “Ont-dekkingsreis naar levensgeluk.”

Facebook User Timeline

Close